Fjäder

Tomat och chilisås
Passa på när tomater och paprika är billigt.
Jättegod att ha i grytor, i kalla såser, i varma såser, på pizza och pajer etc.
Detta blir ca 8 stora burkar:


3 - 3 ½ kg tomater
       ½ kg paprika (gärna olika färger)
        3 stora gula lökar
        5 hela kinesiska vitlökar (solo) eller en hel vanlig...
        2 röda chili (använd hela frukten - även kärnorna)
Skär allt ovanstående smått.
Lägg i en gryta och koka upp.
Lägg/häll i följande
        2 msk salt
        ½ dl äpplecidervinäger
        1 tsk starkt paprikapulver
        2 msk vanligt paprikapulver
        1 msk tandorimasalapulver
        2 msk 24%-ig ättika
        1 msk balsamvinäger
        1 dl strösocker
        1 ½ dl brunt farinsocker
Låt allsammans småkoka tills det blir mjukt/kokat sönder (ca ½ tim)
Lägg i 1 dl färsk hackad basilika
       
Drag grytan av värmen och mixa med stavmixer.
Låt röran fortsätta småkoka en stund (ca 10 min)
Drag av grytan från värmen och rör ner 4-5 msk flytande Atamon.
Häll upp på rena, varma burkar (som har stått i 100 grader i ugnen).
Sätt på locken och låt kallna.
Förvara i kylskåp eller sval (om det inte är så lyckligt att du har ett gammeldags skafferi eller jordkällare...;)
Man kan naturligtvis använda den ättika eller vinäger man har hemma...
Likadant med kryddorna - man tar vad man har och vad man tycker om...
Det viktiga är att få en bra balans mellan salt, sött och surt.
Lycka till!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress