Fjäder

Hur tänker folk???
Tjugosjunde augusti. Klockan är efter 19 och jag sitter "på kammarn" och mår gott.
Solen lyser ute. Det har den faktiskt gjort hela dagen! 🤗
Men, inatt ska det dra in mera regn. Mängder av regn - igen!!! 🤔
Känns som om sommaren kom bort nånstans efter juni. 
Jag saknar den!
 
Men det hindrar inte att jag badade idag 😅
Det var svalkande och skönt.
 
Så har det ju blivit lite kantarellplockande också. Det går ju liksom inte att låta bli att plocka när man ser dom. Idag blev det typ svampkebab till middag. Jättegott!
 
Men detta var inte heller så tokigt - rester av kyckling, ryggbiff, smaschade tatisar, smörstekt salvia och kantareller. Just smörstekt salvia var något jag inte testat innen - men guuud så gott!!! 😋
Krispiga, aromatiska och superenkla att göra. Bara steka bladen i smör på medelvärme tills dom är klara. Funkar lika bra kalla som varma.
 
 
Häromdagen, när livskamraten fyllde pensionär "på riktigt", så blev det skaldjur och gott bröd.
Sen kokade jag en fond på räk- och kräftskalen. Älskar att ta till vara på...
Den blev suveränt god - och soppan dagen efter likaså!
 
På brödet som blev över från dagen innan, bredde jag vitlökssmör, la på lite dill och ost och körde i ugnen 5 minuter på 225°. Perfekt till soppan!
 
 
Hittade den perfekta cavan också 😻
 
Har för övrigt "uppfunnit" en supergod sallad - som passar lika bra till frukost som till mellanmål 😂
Grönkål, avocado, tomat, paprika, ÄDELOST, pressad citron och olivolja.
Den kan man äta tills man blir hungrig igen... 😉
 
Det är väl det bästa med att det höstar till sej ute - att det är så himla trevligt att stå i köket och fixa mat. Och ta hand om frukter, bär och svamp...
 
På balkongen växer det så det knakar och vi skördar tomater, grönkål och persilja varenda dag. Har torkat och gjort iordning kryddörter och lagt på burkar - perfekt att ha till höstens och vinterns matlagning.
 
 
Var hos tandläkaren häromdagen och förnyade mitt frisktandvårdsavtal. Det gäller tre år i taget och man betalar in en summa varje månad, istället för att betala en stor summa om det händer nåt (biter av en tand, hål etc). Nu är jag ju så lyckligt lottad att jag har bra tänder. Såpass bra att jag fick sänkt månadspris! Sånt är alltid välkommet, när utgifterna minskar!
Men nu är det oftast så, att om man inte får karies (hål i tänderna) så brukar man få tandsten istället. Och nog för att jag gillar stenar av alla de slag, men just tandsten är inget kul. Det känns som om tandläkaren/tandhygienisten ska bända ut hela garnityret när dom sätter igång. Men okej, hellre tandsten än hål i tänderna...
 
På tal om stenar, så finns det en sort till som jag inte är så förtjust i....  -  Njursten!!!
Trodde att jag hade åkt på urinvägsinfektion för ett tag sedan. Det sved och det gjorde ont. Var på vårdcentralen och fick antibiotika utskrivet - trots att proverna var bra. Men det kunde ju vara så att jag var i tidigt skede och att proverna ännu inte visade något...
 
Det var inte så. Det var inte UV. Det var en stenjävel som pressade sej ut genom ett utrymme som inte är anpassat för det! En liten, liten sten - men ack så väl den kändes! 😬
Inte är det första gången det händer heller, men jag kände inte igen dom initiala tecknen denna gången. Ingen gång är den andra lik! 🙃
 
Nåja, kan bara säja att "stenar, dä ä mitt liv dä se" 😂 (Ingen som inte har sett Söderkåkar fattar den - och det är väl bara vi fullvuxna som har. Även om Monica Zetterberg sa 'Karlar' istället)
 
Nu gick det ju bra att 'leverera' denna lilla usling till sten i hemmet. Men om det hade varit lika  komplicerat som det var sist, ja då hade jag behövt in till sjukhuset.
Vilket inom en snar framtid betyder att jag hade måst ta mej till Skövde och KSS. För nu har alla politiker och bestämmande inom region och sjukvård bestämt att akuten på Lidköpings lasarett ska läggas ner!!!
Ett beslut som till största delen grundar sej på att Skövde byggt nytt och för stort, och att inte vi vanliga medborgare har nåt att säja till om. HUR I HELVETE TÄNKTE DOM HÄR?????
 
Det finns inte nån som helst logik i ett beslut som detta. Vi har ett fungerande sjukhus i Lidköping!
Det här är ju inte första gången det läggs ner en avdelning här till förmån för Skövde, för allt ska tydligen flyttas dit. VARFÖR?
Vad är det för fel på folk?
 
Det fanns en tid då läkare faktiskt hade tid för sina patienter. Då man brydde sej. Läkare och patient lärde känna varandra och skapade en relation, som var grunden till att patienten skulle få rätt vård, när det behövdes. Man hade tid och man brydde sej. 
Sen började man bygga STORA sjukhus, som skulle ta hand om MÅNGA människor. Både dom som gav vård och dom som behövde vård. Läkare och patient fick mindre tid tillsammans, samtidigt som man kunde bereda plats för fler patienter. Vården effektiviserades och blev storskalig.
 
Men den lilla människan, som behöver trygghet i att veta att vården faktiskt finns där när den behövs, blev inte lyssnad på. Istället var det den stora feta plånboken som började styra hur vården skulle se ut. Mer patienter, mindre tid, mera pengar. Större sjukhus, mer avdelningar...
Men personalen räckte inte till.... och dom som jobbade blev totalt utslitna och mådde skit, fast dom gjorde sitt yttersta för att nå upp till den stora feta plånbokens önskningar och krav!
Och människor kände inte trygghet...
Dom små sjukhusen var inte längre kostnadseffektiva - skit samma att det småskaliga var bra för den lilla människan, för  patienterna och för dom som jobbade där - det gav inte tillräckligt med klirr i kassan för dom som  bestämde.
 
Och nu står vi här.
Snart utan en akutmottagning, i en stad som växer befolkningsmässigt. Med kranskommuner som även dom behöver vårt sjukhus. 
Nu måste vi snart gå man ur huse för att tala om för dom bestämmande att vi inte tolererar detta längre. Lidköping behöver sitt sjukhus. Vi behöver vår akutmottagning. 
Men avdelningar plockas bort, läggs ner och flyttas - en efter en...
 
Hur ska Lidköping klara att vara den kommun som går ut och talar om hur bra vi har det, när vi inte kan ta hand om våra sjuka och dom som har behov av vård. Finns det några kommuninnevånare, som tycker att det är okej att fara fem mil, med den extra tid det tar, för att få akutvård? Skulle inte tro det!
 
Men feta plånboken är väl nöjd...
 
Nä, jag säjer bara FY FAN!!!
Det är fel människor som bestämmer.
Det är fel beslut som tas.
 
Nu ska jag lugna ner mina svallande känslor så att jag kan sova inatt, för imorron är det arbete i grannbyn som gäller.
Tack och lov så mår jag bra - men man vet aldrig när behovet av akut vård kan komma.
Jag hoppas vi kan göra något tillsammans för att få bukt med maktidiotin.
God natt!
 
...önskar en smått galen Fjäder.
(galen på bristen på sunt förnuft och på alla som tänker mer på pengar än på människor)