Fjäder

Våga Vägra Jul!
 
Varför?
Antijul
 
Jo, medan en del går 'All in' och tycker att detta året ska man plocka fram alla julsaker och julkänslor som finns, så väljer jag ändå tvärtemotalternativet.
Det är länge sedan jag kände nån entusiasm inför den stundande storhelgen. På senare år har det mest varit 'bara för att'. För att göra andra glada över att få fira jul - och att få känna den glädjen hos dom. Visst, helt okej.... Men i år blir det en helg som alla andra.
Sötaste dottern min sitter i "karantän" i stora huvudstaden. Sonen lyser med sin frånvaro, och båda mina föräldrar har lämnat jordelivet. Svärföräldrarna är i riskzonen och resterande familj har nog med sitt. Kvar blir livskamraten och jag. Vi har varandra och gör det vi tycker om. Och vi skiter i om det är jul eller inte!
 
Nästa år kan jag med glädje fira jul, precis när som helst - bara det innebär att jag får träffa min dotter. Så jag ser fram emot en jul 2021, som kan infalla precis vilket datum som helst! Kanske en jul till påsk, eller midsommar, eller bara en vanlig onsdag...
 
I år njuter jag istället av att titta på hur andra har pyntat i sina fönster, med ljusstakar och slingor. Det lyser upp i mörkret.
För nu är det mörker. Den grå årstiden har inträtt och solen visar sej inte så ofta som man önskar.
Vi gör som vi brukar här hemma - vi tänder ljus så fort det skymmer. Värmeljus, stearinljus, doftljus...
Det ger en härlig och harmonisk stämning, samtidigt som det lugnar (och ger en skön värme).
 
Mitt nya, gröna kapitel
 
Så vill jag berätta något som är riktigt roligt!!!
Jag har börjat att arbetsträna på Mästers Handelsträdgård  i Götene 💚 😊 💚
Det är det nya kapitlet jag pratade om sist. Ett kapitel som jag drömt om i många år, och som nu öppnar upp som en möjlighet. Jag älskar att jobba med växter!
Till skillnad mot att jobba med människor, så behöver man inte vara känslomässigt engagerad hela tiden. Det är en stor lättnad att ha kommit ifrån det yrke, som till slut tog mej så långt ner mentalt, att jag inte ens orkade vara glad.
 
Nu är jag glad varje dag jag får åka till handelsträdgården.
Som tur är så har jag ett visst handlag också, vilket naturligtvis underlättar. Men, jag har ju alltid varit intresserad av blommor och bin 😅 och vad som händer i naturen. Att få ha det som arbete, att plantera, skapa, binda med mera, är som en gåva. Massor av utmaningar - men också massor av glädje i att få förtroendet att försöka!
 
 
 
Och här kan jag få hur mycket julkänsla som helst - bara att ta åt sej av det vackra. För i denna miljön blir det helt annorlunda, mot att plocka fram en massa pynt hemma. Helt perfekt!
 
Smitthelvetet
 
Ytterligare en sak som bidragit till vår antijul är ju coronan, som hindrar en att träffas som man vill.
Allt är begränsat.
Åtminstonde för det stora massan.
 
Sen finns det ju dom som av någon outgrundlig anledning är undantagna från dom rekommendationer som vi andra följer... ????
 
Jag tänker på barn och ungdomar (förskolor och skolor), och på den del av befolkningen som tjänar pengar på sin sport eller idrottsutövande (vi bor i en stad med bandy som största intresse - åtminstonde för en stor del av innevånarna) Det är en mycket märklig situation som uppstår, när en hel idrottsanläggning stängs - utom för dom jag nyss nämnde.
Vari ligger logiken och förnuftet där?
 
Vi stänger ner verksamheter på grund av att folk inte ska träffas och smitta, eller bli smittade av varandra - MEN det hålls öppet för vissa utvalda...
Är dom immuna mot smitta? Eller vet det intelligenta llilla viruset att dom är undantagna från vad resten av befolkningen har att rätta sej efter?
Träffar inte dessa människor andra i sin vardag, som dom sedan kan föra över smitta till - eller få, av nån annan? Vad är skillnaden?
 
För jag tror att det är av yttersta vikt att vi alla, tar hand om våra kroppar och vår hälsa, när situationen är som den är. Frisk luft och motion är prio ett. Men dom som nu har som vana att utöva någon form av träning inomhus, får det svårt. Vilket i det stora hela får människor att må ännu sämre. För träning/kroppsrörelse som man har som rutin, kan man inte bara pausa utan att det får konsekvenser.
Rastlöshet, frustration, kroppsliga besvär, mental ohälsa, ja listan kan göras lång - och det behöver inte ens vara så...
 
Det skulle kunna gå att ha öppet för alla, bara man gör det på ett smart sätt. Längre öppettider, mindre antal tränande åt gången, god handhygien och sunt förnuft. Svårare än så borde det inte vara.
Vi är alla utsatta för smittorisk - så låt folk få bygga upp sina kroppar och knoppar för att klara det här så bra som möjligt!!
 
Till och med jag, som började träna för inte alls länge sen, känner saknaden i kroppen.
Det måste vara jäkligt jobbigt för dom som har träningsrutiner sedan åratal tillbaka.
Och alla gamla som inte ens får träffa andra, och som har träning som glädjeämne och livsstärkare - undrar hur dom mår!!?
 
Sen finns det ju utegym av olika sorter, men oftast är dom inte anpassade för gemene man, utan handlar mer om råstryrka. Du vet såna där "stockgym", där man pressar upp en stock (samma vikt och grepp för alla). Det är bra att dom finns, men dom ersätter inte dom träningsmöjligheter som finns på ett vanligt gym. 
 
Naturhealing
 
Andra saker man kan göra för att stärka sej själv och må gott, är att hitta på saker. Att åka ut och grilla är en sån där sak som livskamraten och jag gillar. Vi har några favoritplatser dit vi gärna åker. Ett av dessa ställen är vid vår båtplats ute på Kållandsö. Där får man vara ifred och läget är fantastiskt. Häromdagen blev det en resa dit ut - och det var så otroligt vackert...
 
 
Medan staden låg insvept i en tung,grå dimma, så öppnade det sej och blev helt klart ute på "öna".
 
 
Solen nådde visserligen precis bara över trädtopparna - men det räckte. Det rådde en stillhet och tystnad som var näst intill obetalbar. I såna lägen är det lätt att bara vara, och att njuta av livet.
 
 
 
Det var både kallt och rått ute, men rätt klädd så spelar sånt ingen roll.
 
 
Korven var god och naturen bjöd på så mycket skönhet och harmoni.
 
 
Men skymningen kommer snabbt denna årstiden, och när vi kom till staden så var det åter dimmigt, och mörkt. Vi passade på att titta på all fin julbelysning innan vi landade i Hem-Ljuva-Hem...
 
Stad i ljus!
 
 
 
 
 
 
 
Avslutning
 
Ja, nu har du fått både glädje- och irritationsämne serverat.
Idag är det 1:a advent och jag önskar alla en trevlig sådan. Själva ska vi åka upp till 'Pardiset på Berget' ett sväng. Kanske till och med blir en promenix nånstans.
 
Men innan jag slutar så tar vi en "gammal goding" - Dagen idag!
 
Sune har namnsdag.
Temana för dagen är:
Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket
Kattens dag 💜
Vinylskivans dag
Första advent
Känslan är något tyngd, men det går väl över... 😊
Färgen för dagen kunde vara grått, men jag väljer en stark, helande lila!!!
Vädret är grått och temperaturen ligger runt 0:an
Musiken för dagen blir: Sound......Klicka och lyssna!!! 💜
Vad vi ska ha till middag vet jag inte än - men igår blev det kassler i ugnen, med massor av ost, kokt potatis och en gräddig tomatsås...
 
 
Fjäderordet för dagen: Begränsningar finns överallt. Men när vi begränsar oss själva så gör vi oss en otjänst!
 
 
 
 
 
Men nu är det slut!
För den här gången...
 
Ses och hörs.
 
  // Fjäder